Friday, October 3, 2014

Доста си играте со Металург


Ќе си речеш македонска работа, ништо страшно, очекувано од наши луѓе, ама до кога бе, до кога ќе си играме со човечките животи?

Сега искрено ќе ви признаам дека сум најголем навивач на Металург, немам ништо против Вардар, се радувам и на неговите успеси, ама Вардар го гледам на телевизија, а за Металург не жалам пари, годинава да ми побараа и повеќе од 1500, и повеќе ќе дадев.


Исто искрено и ќе признаам дека пред 2011 одев чат пат на по некој натпревар, а од 2011 немам испуштено натпревар ни во ЛШ, ни во Сеха, ни во домашно првенство. Одам и во Кале кога игра Металург и се чуствувам како загрозен вид таму, па навивам со малку помала жестина од обично.

Голем дел од Македонците во Металург биле во Вардар и не го негирам тоа, ама исто така навистина верувам дека вистински играчи станаа тек кога дојдоа во Металург. Воопшто не ја негирам големината на Вардар, дека цела Македонија го сака и навива за Вардар, ама мене на срце многу повеќе ми легна Металург и се заљубив во нивната приказна на мал клуб, со мал буџет од Автокоманда кој постепено прераснува во светски гигант. И сега може некој ќе ме вброи во онаа група на луѓе кои не гледале спорт пред 2011 и се инстант навивачи, ама верувајте дека сум далеку од тоа, само што порано бев обичен гледач, а сега сум навивач.

И како човек што го обожава Металург мислам дека имам право да прашам: Дали вие од управата сте нормални? Дали знаете дека си играте со човечки животи? Ако не ви чинеа Атман, Станиќ и Вугринец имавте цело лето да им го кажете тоа нив, а да ни го кажете тоа и на нас. Јас разбирам дека тоа се тројцата со највисоки плати во тимот (најверојатно и Наумче е тука некаде), дека клубот има се помалку пари, ама исто така знам дека требаше да бидете возрасни луѓе и отворено со нив да поразговарате за проблемот. Вие се однесувате како девојка што не знае како да раскине со дечкото и си вика, ај ќе заладам, па сам ќе си сфати и он сам ќе ми раскине. Ги ставате тројцата пред свршен чин, тим не се наоѓа така лесно во октомври, сите веќе си имаат оформено тимови за новата сезона и никој не сака ракометар кој нема да може да им помогне во Европа, зошто нели решивте двајца од нив да искористите на мечот против ПСЖ.

Најавувате подмладување на тимот, фино, сите го прифатија тоа, никој не се побуни, Лино доби максимална подршка за новиот проект, иако тоа би значело слаба сезона и во ЛШ и во Македонија, ама подмладување се прави постепено, младите играчи треба да имаат и некој за да учат од него, да се огледаат на него, а што ќе научат тие во оваа прва сезона кај вас? Ќе научат дека воопшто не вредат и дека може Лино или Левче утре да се разбуди и да заклучи дека не му требаат на тимот и дека денес треба да си одат, а објаснување нема да добијат.

Левче од секогаш ми личел на огромен сељак, бидејќи не сум гледал интервју со него во кое он знае да каже нешто позитивно или во кое може да зборува само за својот тим, секогаш мора да пецка и да се докажува со некој. Кога видов дека оваа сезона тој ќе биде главен се надевав дека нема да го пропадне многу брзо клубот, ама ова беше со брзина на светлината.

Управата на Металург од секогаш знаела како да се истакне, Ракчевиќ и Козлина ги избришаа преку ноќ, ај за Козлина не жалев премногу, ама Ракчевиќ до ден денес не го прежалив, иако "малиов" Марсениќ има шанси брзо да ми се пикне под кожа. Ама сепак ова новово е далеку посмешно, на играчи кои ти го претставуваат костурот на тимот им кажуваш вие нема да дојдете... страшно.
На Атман му се налутивте за Веспрем? Го обожавам Атман, ама реално ќе ни беше вишок наредната година, крајно време ќе биде од септември Талески и Нелоски да играат, а на таа позиција веќе играат и Мојсо и Жути и Вуко и Циндриќ. На сите ни беше јасно дека Атман ќе си оди, ама еве сега знаеме и каде ќе оди.
На Станиќ сте му лути заради изјавата за Екипа? Епа извинете, ама Станиќ беше префин во таа изјава. Од Станиќ сме навикнати на секакви изјави во изминативе години, а оваа последната беше максимално коректна и дури сум изненаден колку беше позитивна неговата изјава. Плус може да си правиме филмови, ама Станиќ не навикна дека голманот може да фати се, па кога го гледав лани Раде, а годинава Коциќ, стално си викам оваа топка ќе ја фатеше Станиќ. Добар голман е половина тим!!!

Наумче е оној кој почна прв да прави проблеми, ама Наумче не смее да се остави во Скопје, он е способен да направи револуција во екипата нели? Тој кутриот навреден зошто доби мала минутажа со ПСЖ фрли топка што не може да се врати назад. Пополека сите проблеми испливаа на виделина. Да беше Наумче малку посмирен и неизбувлив, можеби сите проблеми во екипата ќе си се решеа интерно и немаше сега да го правиме овој муабет.

Следува натпревар утре, како оние 17 играчи кои тргнаа накај Брест ќе играат утре? Дали се тие психички спремни да играат? Верувам дека се физички спремни, ама психата е главна на секој натпревар, психата го уби Металург против ПСЖ, а утре се надевам дека нема да го закопа.

Ако ги тргнам сега на страна играчите, кај се бе навивачите? Сите ние плативме убави пари за да гледаме врвен ракомет, а не за да гледаме играчи кои не сакаат да излезат на терен бидејќи не знаат дали утре ќе земат плата или дали утре ќе му бидат потребни на тимот. Ако не дај Боже изгубиме во Брест нашето место во топ 16 повеќе не ни е загарантирано... јас не сакам да одам да гледам натпревари само ради реда бидејќи веќе немаме шанси да поминеме во наредната фаза.
Навистина се надевам дека се ќе се среди, зошто адреналинот кој ме пука за време на натпревар на Металург е неспоредлив со ништо, среќата кога гледаш како Карабатиќ си оди со наведната глава е непреценлива, сакам да уживам во вакви моменти уште многу години, а еден ден да можам и моите деца да ги однесам во Борис Трајковски и да навиваме заедно. Сакам се да биде розево од утре иако после ова понижување не гледам како би можеле Атман и Станиќ пак да излезат на терен и со истиот жар да се борат за овој тим. Надежно управата ќе се освести зошто публиката пополека ќе ги напушта, јас трета година по ред купувам сезонски карти, ама да се случеше ова пред 2 недели, ќе размислев убаво дали да им дадам пари.

Создадовте прекрасна приказна, која ја прифати прво цела Македонија, а пополека и цела Европа, ама вака веќе не оди. Управата треба да порасне, да си ги сфати своите одговорности и да прекине да си игра и со играчите и со навивачите. Ја имате нашата подршка, ама пополека го губиме трпението. Свестете се сите дури уште има време, зошто не верувам дека сакате да играте во празна сала.

Со надеж за подобро утре,
Спортски поздрав. 

3 comments:

  1. Однеси ги бе пријателе децата на Вардар....Вистинските вредности се вечни!

    ReplyDelete
  2. cestitki se si kazal isto kako sto i jas bi im kazal iako sum malku podolgo fan na metalurg..samo edno me zacuduva so kolkava zloba gisirat dezinformaciite komitive ..aloo navivajte si za vasiot vardar i resavajte si gi vasite problemi za koi sto posto znam deka gi ima..ne se meskajte vo tudj dvor

    ReplyDelete
  3. svaka čast za komentar....prije svega znam da seljak ne može vodit klub a Levče fakat jeste seljak.Njegovi gesti, način komuniciranja, bijele čarape...sve to igrači i javnost primjeti...mislim da je umnogome on odgovoran za ovakvu kompliciranu situaciju jer je zapravo on taj tko je spona medj stručnog štaba i uprave.Pouzdano znam da Levče utaji informacije i Linu i Gazdi i umnogome otiježava funkcioniranje kluba...Potjerat ga van kao prvi korak u reoraniziranju...Želim Metalurgu i uopće rukometu na našim prostorima sve najbolje ali vrijwemena se mjenjaju i u modernim godinama nema mjesta seljacima

    ReplyDelete